KiNG

VĂ€lkommen till Gutenberg-redigeraren

Se vad du kan göra med Gutenberg
// KiNGHKO.COM

MĂ„let för den nya redigeraren Ă€r att göra det enkelt och skojigt att lĂ€gga till rikt innehĂ„ll i WordPress. Hela inlĂ€gget bestĂ„r av innehĂ„llsbitar– ungefĂ€r som LEGO-bitar – som du kan flytta runt och interagera med. Om du flyttar din pekare mĂ€rker du hur olika block markeras med ramar och pilar. Klicka pĂ„ pilarna för att snabbt flytta blocken utan nĂ„gon risk att förlora nĂ„gonting medan du hĂ„ller pĂ„ att kopiera och klistra in.

Det du lĂ€ser nu Ă€r ett textblock, det mest grundlĂ€ggande blocket av alla. Textblocket har sina egna instĂ€llningar som gör att det fritt kan flyttas runt inom inlĂ€gget…

… och Ă€ven detta, som Ă€r högerjusterat.

Även rubriker Ă€r block, vilka hjĂ€lper dig att strukturera och organisera ditt innehĂ„ll.

En bild sÀger mer Àn tusen ord

I den nya redigeraren Àr ett centralt fokus att hantera bilder och mediafiler med stor försiktighet. Förhoppningsvis kommer du att upptÀcka att det blivit mycket enklare och stabilare Àn tidigare att göra sÄdana saker som att lÀgga till bildtexter eller ange att en bild ska vara fullbred.

Beautiful landscape
Om ditt tema har stöd för det kommer du att se knappen ”bred” i verktygsfĂ€ltet för bilder. Ta och prova den!

Prova att markera och ta bort eller Àndra bildtexten. Du behöver inte lÀngre vara rÀdd för att rÄka markera bilden eller annan text av misstag och förstöra utseendet.

Verktyget infogaren

TĂ€nk dig att allt WordPress kan göra Ă€r snabbt och smidigt tillgĂ€ngligt för dig pĂ„ en och samma plats i grĂ€nssnittet. Du behöver inte leta reda pĂ„ HTML-taggar, klasser eller minnas nĂ„gon komplicerad syntax för kortkoder. Det Ă€r idĂ©n med infogaren – knappen (+) som du ser pĂ„ olika platser i redigeraren, vilken lĂ„ter dig blĂ€ddra bland alla tillgĂ€ngliga innehĂ„llsblock och lĂ€gga till dem i ditt inlĂ€gg. TillĂ€gg och teman kan registrera egna block, nĂ„got som skapar rika möjligheter för redigering och publicering.

Ta och prova nu. Du kanske upptÀcker att WordPress redan kan lÀgga in olika saker i dina inlÀgg som du inte kÀnde till. HÀr Àr en kort lista med saker som du för nÀrvarande kan hitta dÀr:

  • Text och rubriker
  • Bilder och videoklipp
  • Gallerier
  • InbĂ€ddat material, sĂ„som YouTube, Twitter eller andra WordPress-inlĂ€gg.
  • Layout-block, sĂ„som knappar, hero-bilder, avgrĂ€nsare m.m.
  • Och listor som den hĂ€r, förstĂ„s 🙂

Visuell redigering

En enorm fördel med block Àr att du kan redigera dem pÄ plats och direkt manipulera ditt innehÄll. I stÀllet för att anvÀnda fÀlt för att redigera saker som upphovsmannen till ett citat eller en knapptext kan du nu direkt Àndra innehÄllet. Prova att redigera nedanstÄende citat:

Detta Àr Citat-looken, allt verkar liten överdrivet (+_+)(+_+)(+_+)

KiNGHKO.COM, ONS 11/10-19

Informationen som motsvarar citatets upphovsman Àr ett separat textfÀlt, pÄ samma sÀtt som bildtexter under bilder, vilket gör att citatets struktur skyddas Àven om du markerar, modifierar eller tar bort uppgiften om upphovsmannen. Det Àr alltid enkelt att lÀgga in uppgiften igen.

Block kan vara vad helst du behöver. Du kanske vill lÀgga till ett nedtonat citat nÀr du komponerar din text. Eller sÄ föredrar du ett citat som Àr stiliserat i jÀtteformat. Med infogaren har du alla dessa alternativ.

ok Gutenberg

Du kan Àndra antalet kolumner i dina gallerier med hjÀlp av ett skjutreglage i blockinspekteraren i sidopanelen.

Mediarik

Genom att kombinera de nya justeringarna bred bredd och fullbred bredd med gallerier kan du mycket snabbt skapa en mycket mediarik layout:

Det Ă€r viktigt med Ă„tkomlighet – glöm inte attributet alt för bilder

Jovisst, en fullbred bild kan bli riktigt stor. Men ibland Àr bilden vÀrd det.

OvanstÄende Àr ett galleri som bestÄr av bara tvÄ bilder. Det Àr ett enklare sÀtt att skapa visuellt tilltalande layouter utan att behöva hantera s.k. floats. Det Àr ocksÄ enkelt att Äter konvertera galleriet till enskilda bilder med hjÀlp av blockvÀxlaren.

Alla block kan vĂ€lja att följa dessa justeringar. Även inbĂ€ddningsblocken har dem och de Ă€r responsive direkt frĂ„n start:

Du kan bygga alla typer av block du kÀnner för, statiska eller dynamiska, dekorativa eller enkla. HÀr Àr ett pullquote-block som kan lyfta fram ett citat ur din text:

Kod Àr poesi

WordPress-gemenskapen

Om du vill lÀsa mer om hur du kan bygga nya block eller om du vill hjÀlpa till i projektet Àr du vÀlkommen över till filförvaret pÄ GitHub.


Tack för att du provar Giutenberg

👋

Regards,

// KiNGHKO.COM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.